Prijavi se | Registruj se

Tehnički saveti

ABS – Sistem protiv blokiranja kočnica

Automobili danas imaju ugrađene računare koji kontrolišu sve njihove funkcije, a jedno od najznačajnijih zaduženja računara je da aktivira različite sisteme pasivne bezbednosti u cilju bezbedne vožnje i ispravljanja grešaka vozača.Postoji mnoštvo skraćenica kojima se označavaju različiti elektronski sistemi pasivne i aktivne bezbednosti koje automobili poseduju: ABS, ESP, ASR, TSR, EDC...

pročitaj više

4 x 4 POGON: Kada angažujemo sva četiri točka – Prvi deo

Termin 4 x 4 bi trebalo da se odnosi na vozila koja imaju mogućnost pogona, odnosno prenosa obrtnog momenta do svakog točka pojedinačno, nezavisno od ostalih. Jednostavno rečeno 4 x 4 sistem pogona trebalo bi da može da obezbedi pokretanje vozila, čak i kada je samo jedan točak u kontaktu sa podlogom.

pročitaj više

Povećana potrošnja goriva

Nažalost, uobičajena je pojava da motor troši više goriva, a da sistem upravljanja radom motora (kontrolna jedinica ubrizgavanja ili kontrolna jedinica motora) ne prijavljuje nikakav problem, kao i da ta povećana potrošnja ne utiče na ostale performanse motora ili na njegov normalan rad. Postoje neka jednostavna pravila i logičan pristup problemu koja mogu olakšati i ubrzati dijagnostiku problema.

pročitaj više

Kontinuirano varijabilno podešavanje otvaranja ventila

Razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem je saga koja je ispunjena hiljadama malih promena. Male promene koje prave veliku razliku su prevashodno tu zbog povećanja efikasnosti i pouzdanosti motora, ali sa vremena na vreme se pojavi promena koja predstavlja značajnu promenu u načinu rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kontinualno varijabilno kontrolisanje odizanja ventila je svakako jedna od takvih promena.

pročitaj više

Običan šraf – ima li tu nešto što ne znamo?

Element sa kojim se najčešće srećemo u servisu je svakako vijak ili kolokvijalno rečeno - šraf. Ima ih svuda, odvrćemo ih i zavrćemo svakoga dana u velikoj količini, ali je nažalost poznavanje ovog osnovnog i u isto vreme jednostavnog mašinskog elementa najčešće, blago rečeno, nedovoljno. Zašto bi se uopšte i trudili da razmišljamo previše o nečemu tako jednostavnom i nečemu sa čime radimo i po nekoliko sati dnevno i gde nema neke velike nauke? Baš zbog toga što je sveprisutan.

pročitaj više

BLOG

23
Februar

autoservisi.co.rs

Spremni za odličan start?

Auto serviseri okupljeni na jednom mestu?! Da, super ideja!

pročitaj više +

KURSNA LISTA

KONVERTOR VALUTE

©Copyright 2020. All rights reserved designed & developed by digital3md