Prijavi se | Registruj se

Tehnički saveti

Kontinuirano varijabilno podešavanje otvaranja ventila

Razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem je saga koja je ispunjena hiljadama malih promena. Male promene koje prave veliku razliku su prevashodno tu zbog povećanja efikasnosti i pouzdanosti motora, ali sa vremena na vreme se pojavi promena koja predstavlja značajnu promenu u načinu rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kontinualno varijabilno kontrolisanje odizanja ventila je svakako jedna od takvih promena.

pročitaj više

Običan šraf – ima li tu nešto što ne znamo?

Element sa kojim se najčešće srećemo u servisu je svakako vijak ili kolokvijalno rečeno - šraf. Ima ih svuda, odvrćemo ih i zavrćemo svakoga dana u velikoj količini, ali je nažalost poznavanje ovog osnovnog i u isto vreme jednostavnog mašinskog elementa najčešće, blago rečeno, nedovoljno. Zašto bi se uopšte i trudili da razmišljamo previše o nečemu tako jednostavnom i nečemu sa čime radimo i po nekoliko sati dnevno i gde nema neke velike nauke? Baš zbog toga što je sveprisutan.

pročitaj više

Multi Mode menjač

Tojotin Multi-Mode menjač je prisutan na tržištu već više od osam godina na modelima Aygo, Yaris i Corolla. Često se naziva automatskim menjačem, što na neki način i jeste, ali ga ne treba mešati sa klasičnim automatskim menjačem. Klasični automatski menjači obezbeđuju udobnu vožnju zahvaljujući prenosu preko planetarnih zupčanika, hidrauličnih lamelica i hidrodinamičke spojnice. Multi-Mode menjač (MMT) nema nijednu od ovih komponenata. Obratićemo pažnju na koncept, princip rada kao i na situacije sa kojima se servisi susreću.

pročitaj više

Greška – bez greške

Vrlo česta situacija u servisu - situacija koja se najčešće rešava ili vrlo brzo ili uz mnogo muke. Vozilo je došlepano u servis jer ne može da upali. Na dijagnostičkom uređaju nema zapisane greške u kontrolnoj jedinici motora, niti bilo kakve relevantne greške u drugim kontrolnim jedinicama. Motor lepo vergla, ali nikako da “sastavi”.

pročitaj više

Kodovi grešaka: saznajte šta vam automobil poručuje!

"Autoservisi" vam predstavljaju listu kodova grešaka. Naučite da ih čitate i saznajte šta vam vaše vozilo poručuje. 

pročitaj više

BLOG

23
Februar

autoservisi.co.rs

Spremni za odličan start?

Auto serviseri okupljeni na jednom mestu?! Da, super ideja!

pročitaj više +

KURSNA LISTA

KONVERTOR VALUTE

©Copyright 2019. All rights reserved designed & developed by digital3md