Prijavi se | Registruj se

Tehnički saveti | 2017-10-25 15:25:28

Za lakši život u servisu - spisak alata koji morate posedovati!

Za lakši život u servisu - spisak alata koji morate posedovati!

Koji alati i  oprema su neophodni u svakom auto servisu? Bez obzira na specifične poslove koji se u tom servisu obavljaju ili ne, lista od nekoliko destina različitih alata se podrazumeva i svaki servis ih ima. Postoje naravno i alati koji su namenjeni samo za neke specifične upotrebe, ali postoje i alati koji mogu značajno olakšati, ubrzati ili poboljšati svakodnevne poslove u servisu, ali ih retko viđamo. Probaćemo da vam damo nekoliko ideja za kupovinu alata koji svojom cenom ne predstavljaju preterani udarac na budžet, ali zato sa druge strane mogu olakšati radni dan. Predstavljajući alate pokušavamo da vam damo temu za razmišljanje, pa stoga i ne navodimo cene ili proizvođače, već samo opise alata i, nadamo se, par korisnih saveta.

1. Vakuum pumpa - Jedan od univerzalnih alata čiji način i opseg korišćenja ponajviše zavise od mašte korisnika. Ispitivanje i aktiviranje svih komponenata, koje se inače aktiviraju vakuumom, provera zaptivenosti sistema, provera vakuumskog serva kočnica, mehaničkih pumpi za gorivo, turbopunjača, karburatora pa čak i ispitivanje raznoraznih elektromagnetnih ventila i injektora. Najbolje je imati vakuum pumpu koja ima integrisani manometar, mogućnost stvaranja vakuuma i pritiska, a sve to u setu koji dolazi sa raznovrsnim priključcima, adapterima i čepovima.

2. Bežična udarna bušilica - Bežične bušilice se uglavnom koriste za rad sa manjim vijcima u kraćem vremenskom periodu, gde nije potreban preveliki moment pritezanja, odnosno odvijanja vijaka. Za veće i jače vijke po pravilu se koriste pneumatski pištolji zbog njihovog većeg obrtnog momenta. Iako su skuplji od pneumatskih pištolja, na tržištu postoji veliki broj udarnh bežičnih pištolja koji bez problema mogu da se koriste za točkove, nosače osovina, motora, centralni vijak radilice, trap, odnosno koji imaju mogućnost momenta kao i pneumatski pištolji, ali uz veću slobodu kretanja pri radu, mogućnost koriščenja na terenu i niz drugih prednosti. Neki od modela na tržištu mogu da obezbede moment od preko 400 Nm, što ih čini mnogo upotrebljivijim od pneumatskih pištolja. Prilikom kupovine, osim maksimalnog momenta, obratite posebnu pažnju na deklarisani kapacitet i tip baterije. Bolje su Li-Ion zbog svojih karakteristika, ali su NiCd baterije sa druge strane značajno jeftinije. Za snažan alat trebaće vam i snažna ruka, jer ovi alati mogu biti teški i preko 3.5 kilograma.

3. Bežični stetoskop - Verovatno najfrustrirajući problemi sa kojima se auto servisi susreću su problemi sa raznim zvukovima koji se povremeno javljaju, a teško je odrediti i kada se javljaju i odakle dolaze, kao i šta je njihov uzrok. Korišćenje stetoskopa često pomaže, ali kada problem treba ustanoviti u vožnji tada ovaj alat postaje teško upotrebljiv. Set bežičnog stetoskopa sadrži prijemnu jedinicu i više mikrofona, koji se postavljaju u “sumnjive” delove vozila. Zvuk sa mikrofona se bežično prenosi na prijemnu jedinicu, gde se preko mikrofona ili zvučnika može pratiti zvuk sa svih kanala. Na ovaj način se izuzetno lako i veoma brzo može precizno utvrditi izvor zvuka, kao i komponenta koja ga pravi. Postoji i nešto jeftinija varijanata sa žičanim mikrofonima, koja obavlja posao bez problema, ali zahteva malo više vremena za pripremu probne vožnje zbog pozicioniranja i osiguranja kablova koji vode od mikrofona do prijemne jedinice. U zavsnosti od budžeta može se izabrati sistem sa dva, četiri ili šest kanala (mikrofona).

4. Produžetak za nasadne ključeve (gedore) sa zaključavanjem - Teško dostupan vijak koji treba odviti, obično znači da treba dosta gimnastike, pravi nastavak i puno napipavanja. Taman kada je vijak odvijen, podignete nastavak, a nasadni ključ ostao zaglavljen na glavi vijka. Jednostavno i efikasno rešenje je produžetak sa kliznim prstenom i oprugom. Prsten drži nasadni ključ zaključanim sve dok se ne povuče i oslobodi, a vi ste sigurni da više nećete tražiti nasadne ključeve koji su ostali zaglavljeni ili koji su ispali sa produžetka, po pravilu na najnezgodnije mesto i u najnezgodnijem trenutku.

5. Set za ispitivanje zaptivenosti sistema turbopunjača - Čak i minimalno curenje vazduha na crevima, interkuleru ili komandnim ventilima turbopunjača može da dovedo do mnogo problema sa performansama vozila, ali i do još više problema u dijagnostici kvara. Set za detekciju zaptivenosti omogućava da se lako proveri zaptivenost, kao i da se lako pronađe problematična komponenta jednostavnom proverom šištanja, pritiska ili uz upotrebu sapunice. Set bi trebalo da sadrži što više adaptera za različite tipove šelni koje se koriste, kao i priključak za standardni ventil za gume, radi lakšeg i bržeg rada.

5. Tester sistema za hlađenje motora - Curenje u sistemu hlađenja motora je nekada lako naći, samo treba gledati gde ostaje barica. Međutim, ako je curenje antifriza interno, dijagnostika može biti značajno komplikovanija. Dosta problema koji dovode do pregrevanja može praviti čep rezervoara na hladnjaku. Zadatak čepa je da održava određeni pritisak u sistemu, a samim tim i odgovarajuću tačku ključanja rashladne tečnosti. Provera kako zaptivenosti sistema, tako i samog čepa je brza i jednostavna uz odgovarajući alat. Bitno je da komplet alata sadrži ili veći broj adaptera za sistem ili univerzalni adapter, kao i adaptere za različite prečnike i oblike čepa hladnjaka. Idealno je ako sam manometer na alatu već ima obeležene vrednosti pritiska na kojima čep radi.

6. Kriva špic klešta - Špic klešta su deo svakog seta alata i o njihovoj upotrebljivosti nema potrebe trošti reči. Postoji samo jedan mali problem. Treba dohvatiti nešto sitno, nepristupačno i daleko. Kako god se namestili, od ruke kojom držite klešta ne možete da vidite šta radite i gde se nalazi deo koji hvatate ili vrh klešta. Jednostavna klešta sa ručicama pod uglom olakšavaju i pristup i mogućnost da stvarno vidite šta radite.

7. Odvijač sa šestougaonim dodatkom - Mali šraf, sa glavom za ravni ili krstasti odvijač, može biti veliki problem kada zapekne. Sila, odnosno moment koji se može primeniti odvijačem je prilično limitiran. Neki odvijači imaju otvor na ručici, gde se može ubaciti drugi odvijač da bi se dobila poluga, a samim tim i veči moment, ali kod takvih odvijača često puca sama ručica ili se jednostavno okrene oko metalnog dela. Odvijač sa šestougaonim dodatkom ispod ručice omogućava jednostavno korišćenje viljuškastog ključa za stvaranje većeg momenta odvijanja, a bez straha da će se oštetiti plastična ručica. 

8Analizator sistema za praćenje pritiska u pneumaticima  - Sve je više vozila koja koriste senzore za praćenje pritiska u pneumaticima, a sasvim je sigurno da će ih biti i više jer je od nedavno na snazi zakon u EU, po kome sva nova vozila moraju biti opremljena ovim sistemom. Aktivacija i deaktivacija sistema, očitavanje pritisaka ili kodiranje samih senzora može da se uradi sa dijagnostičkim uređajem, ali samo ako program podržava taj tip automobila i taj sistem, a u uz to, ceo proces nekada traje dosta dugo. Analizator TPMS sistema (Tire pressure monitoring system), lako i brzo očitava pritisak, podešene pritiske kada se aktivira upozorenje, upisuje i iščitava identifikacioni broj senzora, čita i briše kodove grešaka, programira položaj senzora u kontrolnu jedinicu… U zavisnosti od cene, uređaj ima sve ove ili samo neke od ovih funkcija. Bitno je da uređaj radi na 433 MHz, što je standardna frekvencija za ove senzore u Evropi. 

 

Za lakši život u servisu - spisak alata koji morate posedovati!
Za lakši život u servisu - spisak alata koji morate posedovati!
Za lakši život u servisu - spisak alata koji morate posedovati!

BLOG

23
Februar

autoservisi.co.rs

Spremni za odličan start?

Auto serviseri okupljeni na jednom mestu?! Da, super ideja!

pročitaj više +

KURSNA LISTA

KONVERTOR VALUTE

©Copyright 2021. All rights reserved designed & developed by digital3md