| 2015-01-18 17:37:13

Kako odabrati pravi pneumatik za auto ?

Prošao je 1. novembar! To je dan kada je po Zakonu obavezno da se svaki automobil obuče u zimsko odelo. Odabir zimskih pneumatika može predstavljati problem vozaču. A možda i ne mora, jer će njegov serviser moći da mu pomogne prilikom izbora.

Pneumatik ili autoguma predstavlja deo koji ima direktan kontakt sa podlogom po kojoj se automobil vozi. Ima ulogu da obezbedi stabilno kretanje vozila i doprinosi sigurnijoj vožnji. Zimske gume će na automobilu sigurno provesti 5 meseci i biće izložene specifičnim klimatskim uslovima, obzirom na velike količine kiše i snega u tom periodu. Sama konstrukcija zimske gume čini da na nižim temperaturama gazeći sloj bude mekši u odnosu na letnji pneumatik, koji na niskim temperaturama stvrdne što dovodi do lošijih performansi. Veliki je rizik naći se sa letnjim gumama u sabraćaju u slučaju naglih promena klimatskih uslova.Kada klijent dođe kod vulkanizera sa zahtevom da zameni letnje za zimske gume, neophodno je prvo proveriti dimenzije pneumatika koje su postavljene od strane proizvođača automobila. Ova informacija se obično nalazi na poklopcu rezervoara ili na nalepnici u gepeku, kod rezervnog točka. Dimenzije već postavljenih pneumatika ne označavaju nužno da su oni odgovarajući (možda su postavljene uže gume, po nečijoj preporuci...).Oznake koje se nalaze na bočnoj strani gume pokazuju sledeće, na primer:

185 / 65 R 15 90V

• 185 – odnosi se na širinu gume u milimetrima
• 65 – predstavlja profil gume tj. odnos visine i širine, gde 65 pokazuje da je visina 65% širine gume
• R – oznaka radijalne konstrukcije (postoji još dijagonalna i dijagonalnoopojasna konstrukcija)
• 15 – označava prečnik felne
• 90 – prikazuje indeks opterećenja (videti u tabeli indeksa opterećenja)
• V – prikazuje indeks brzine (videti u tabeli indeksa brzine)

Zimski pneumatici se mogu prepoznati po oznaci koja se na njima nalazi. Oznaka može biti simbol pahulje ili planine, „S“ ili „M+S“ gde „M“ predstavlja blato (Mud), a „S“ označava sneg (Snow). Dubina gazećeg sloja kod ovih pneumatika ne sme biti manja od 4mm, jer ona omogućava bolje prijanjanje snežnoj podlozi, a ujedno oslobađa i nagomilani sneg na točkovima.

Podršku zimskim pneumaticima pružaju i lanci za sneg, koje je neophodno postaviti pri vožnji delovima puta gde je to naznačeno.

Savet: Radi sigurnije vožnje, preporuka je da sva četiri pneumatika budu od istog proizvođača i sa istim kvalitetom i rasporedom šara. To dovodi do manje mogućnosti proklizavanja u krivinama i prilikom kretanja vozila po mokroj površini puta.

BLOG

23
Februar

autoservisi.co.rs

Spremni za odličan start?

Auto serviseri okupljeni na jednom mestu?! Da, super ideja!

pročitaj više +

KURSNA LISTA

KONVERTOR VALUTE

©Copyright 2021. All rights reserved designed & developed by digital3md