Aktuelnosti | 2015-01-18 17:37:13

Plate mehaničara – poređenje u svetu

Mehaničarski poslovi su svuda u svetu slični. Uključuju remonte, popravke i servisiranje delova i sklopova. Naravno, postoje razlike u platama mehaničara u zavisnosti od zemlje, ali i u zavisnosti od industrije za koju su mehaničari vezani. Tako su generalno gledano najplaćeniji mehaničari u avio industriji, distribuciji gasa i razvoju naučnih istraživanja.

Što se tiče auto mehaničara, ako posmatramo bruto prihod, umanjen za porez na dohodak, penziono i socijalno osiguranje, dodatna osiguranja itd. koji Međunarodnoj organizaciji rada predaju državni organi poput Biroa za statistiku Kanade, Američkog biroa za statistiku rada, Statistike Finske i sličnih nacionalnih organizacija, dolazimo do zaključka da su najplaćeniji automehaničari u SAD.

Srednja godišnja plata mehaničara i automobilskih tehničara u SAD je bila 36.610 dolara u 2012. godini. Najveće zarade u ovom polju su bile oko 60.070 dolara, dok je najmanje plaćen mehaničar zarađivao 20.810 dolara. Najbolje naplaćen mehaničarski rad je u gradskoj oblasti San Franciska, Detroita, Ferbenksa na Aljasci, Santa Ane u Kaliforniji, kao i Fremingema u Masačusetsu.

Ove godine prosečni mehaničar u Americi zarađuje 39.060 dolara godišnje.

Prosečne plate mehaničara po američkim gradovima gde je najbolje plaćen mehaničarski rad:

SAN FRANCISKO 52.990
DETROIT 52.750
FERBENKS 51.300
SANTA ANA 50.520
FREMINGEM 50.470

Što se ostalih gradova u Americi tiče, plata varira od minimalnih 30.000 do preko 50.000 dolara.

Na drugom mestu je Australija, u kojoj su godišnje plate od 2550.000 dolara.

Mada su plate u ove dve zemlje najveće, u njima su i najveći troškovi koje imaju sami automehaničari. Za razliku od evropskih zemalja, u SAD, Australiji i još nekim zemljama, auto mehaničari ne primaju klasičnu mesečnu platu, već praktično prodaju svoje usluge servisima. Takva usluga, osim znanja i „ruku“, podrazumeva da auto mehaničar poseduje svoj alat za rad. Servis obezbeđuje posao (i specijalne alate) i isplaćuje zaradu mehaničaru na osnovu normativa vremena. Tako da je servis u obavezi da obezbedi određeni broj radnih sati (po normativima vremena za svaku radnu operaciju), a na auto mehaničaru je zadatak da taj posao odradi što brže kako bi mogao da proda što više sati, što je i glavni motiv za ulaganje u bolji sopstveni alat. Za rad u boljem servisu i na boljim (plaćenijim) poslovima podrazumeva se ulaganje mehaničara u sopstveni alat od dve, pa sve do desetak hiljada dolara.

Kada je Evropa u pitanju, prosečna godišnja plata ove godine iznosi 26.500 evra.

Plata u evropskim gradovima i državama dosta varira i zavisi od kompanije, lokacije, iskustva, beneficija, industrije...

U Evropi, najplaćeniji mehaničari su u Norveškoj. Tamo je prosečna mehaničarska mesečna (!) plata oko 3.000 evra. Dalje na spisku su Engleska, Nemačka i Francuska sa oko 2.500 eura mesečnih prihoda.

Statistike o visini primanja auto mehaničara u Srbiji naravno postoje, ali je veliko pitanje koliko su ti podaci relevantni s obzirom na veličinu sivog tržišta. Da li ste razmišljali o Vašim uslugama i ceni rada? Životni standard u regionu je svakako na dosta nižem nivou od pomenutih tržišta, pa ne možemo ni očekivati takve plate, ali koliko je zaista mehaničarski posao fer plaćen kod nas? Ili jeste...

BLOG

23
Februar

autoservisi.co.rs

Spremni za odličan start?

Auto serviseri okupljeni na jednom mestu?! Da, super ideja!

pročitaj više +

KURSNA LISTA

KONVERTOR VALUTE

©Copyright 2021. All rights reserved designed & developed by digital3md